Tips voor starters die een huis willen kopen

Een ‘gekkenhuis’….

… zo kan je de huidige woningmarkt voor starters zeker noemen! En nee, in tegenstelling tot wat men vaak denkt, als makelaar ben ik daar helemaal niet blij mee. Denk alleen al aan de vele starters die ik telkens weer moet teleurstellen omdat er maar 1 (stel) het huis kan kopen. En denk aan al die torenhoge bedragen die tegenwoordig geboden worden. Zo hoog dat ik zelf wel eens denk: als dat maar goed gaat…

Overigens werk ik zelf, in tegenstelling tot de gemiddelde makelaar, voor een vast tarief dus nee, ik word er niet beter van als het huis voor meer geld wordt verkocht. De verkoper daarentegen wel natuurlijk! Maar bedenk ook dat die weer duur uit is als hij/zij in dezelfde regio een ander huis koopt. Zo zie je maar, er is altijd wat. 😉

Een voorbeeld

Laat dat er-is-altijd-wat nou net het bruggetje zijn naar de rest van mijn verhaal. Het valt mij op dat veel starters die bij mij komen kijken ook echt serieus veel eisen hebben. En daar gaat het al mis…

Ik zal een voorbeeld geven. In een populaire straat in Nijmegen kreeg ik een benedenwoning met een, voor stadse begrippen, grote tuin in de verkoop. Aan het huis moest echt nog alles gebeuren! De basis is weliswaar goed (dus geen constructieve dingen die gedaan moesten worden), denk wel aan een serieuze cosmetische make-over (o.a. nieuwe keuken, badkamer en schilderwerk).

Omdat ik iets goeds wilde doen dacht ik: ik nodig een aantal starters die een passend budget hebben uit en bied hen de kans om deze benedenwoning te kopen voordat het op funda komt. Dus, iedereen gebeld en uitgelegd dat dit echt een opknapper is en dat ze er wel ‘doorheen’ moeten kijken. Ik raadde hen ook zeker aan om iemand met verstand van verbouwen mee te nemen naar de bezichtiging. Gevolg: enthousiaste reacties alom en bedankt-voor-deze-kans!

De bezichtigingen

Speciaal op een zondag de hele dag rondleidingen (op afspraak) gehouden. Zo kon men het huis goed bekijken en zien welke mogelijkheden het biedt. Natuurlijk wees ik hen ook op de verbouwmogelijkheden zodat het ook echt gaat ‘leven’ voor de kijkers. En wat denk je dat het aantal biedingen was aan het einde van de dag?

Precies 0…

Wat gaf men dan als belangrijkste reden op?

  • Ik moet er teveel aan doen (terwijl de vraagprijs echt ruimte liet om het op te knappen waardoor je de waarde ook weer vermeerdert)
  • Als we 5 jaar verder zijn en we aan kinderen willen beginnen, dan is het te klein (terwijl de grote tuin juist ruimte biedt om uit te bouwen zodat je heel wat extra jaartjes vooruit kan. Daarnaast kan je er sowieso 5 jaar gaan wonen. Wie weet zijn jouw wensen tegen die tijd ook wel veranderd. En mocht je dan toch iets groters willen, dan kan je dit huis op dat moment weer met winst verkopen).

In een markt die zo ongeveer op z’n kop staat, ontkom je er simpelweg niet aan om concessies te doen.

Moraal van dit verhaal

In een markt die zo ongeveer op z’n kop staat, ontkom je er simpelweg niet aan om concessies te doen. En geloof mij, het perfecte huis bestaat ook echt niet. Er is altijd wel iets aan een huis dat je liever anders ziet. Ik raad starters daarom echt aan om in kansen te denken in plaats van onmogelijkheden.

Zo zie ik regelmatig stelletjes terug die ik 2 jaar geleden al als kijker trof. Bedenk dus dat zij in 2 jaar tijd zo’n 20 tot 25% minder huis kunnen kopen… Ze zijn immers al zo lang op zoek naar hun ideale huis dat de prijzen alweer verder gestegen zijn (zodat ze nu minder huis kunnen kopen voor hun budget, je salaris houdt immers in de regel geen gelijke tred met die prijsstijging).

En wat kan je nog meer doen?

Natuurlijk ben je al goed voorbereid en weet je wat je kan lenen en, belangrijker nog, wat je uit wil geven aan maandelijkse woonlasten. Verder heb je jouw zoekgebied al vergroot om de kans op slagen groter te maken. Waarschijnlijk heb je al talloze persoonlijke briefjes in de brievenbus gedaan bij huizen-die-niet-te-koop-staan in straten waar je wel graag wil wonen.

Maar goed, dat doen anderen ook al. Ga bijvoorbeeld ook op zoek naar andere starters die tegen dit probleem aan lopen. En trek vervolgens samen op! Kijk dus niet alleen naar beneden- of bovenwoningen, maar kijk samen juist naar complete huizen in wijken waar al huizen zijn gesplitst (in 2 zelfstandige woningen zijn verdeeld).

Ik geef toe dat het in die duurdere prijsklasse ook moeilijk is, maar wie weet beschik je samen wel over een dusdanig budget dat het toch lukt! Helemaal als je nog het een of ander aan het huis op moet knappen.

En mocht je nou echt aan het einde van je Latijn zijn en het zoeken helemaal beu zijn, dan zou ik wachten totdat de markt ietsje verandert. Er komt tenslotte een moment dat er weer wat meer huizen vrijkomen. Vele opa’s en oma’s vinden het namelijk moeilijk om hun huis, waar ze vaak al lang in wonen, te moeten verlaten. Zeker omdat ook zij geen alternatief zien in deze markt. Er zijn bijvoorbeeld geen leuke kleine bungalows met een klein tuintje waar zij zo graag naartoe zouden gaan. Maar goed, uiteindelijk moeten we allemaal een keer ons huis uit.

Hoe is het nou afgelopen met mijn voorbeeld?

Die benedenwoning heb ik met een goede presentatie van hoe het nu is en van wat het kan worden op mijn website en op Funda gezet. Na een heel weekend vol persoonlijke rondleidingen is het verkocht voor meer dan de vraagprijs aan een leuk jong stel. Zij gaan het trouwens verbouwen zoals in 1 van de animaties geschetst. 😉

Groet!

Maurice

Nieuwsgierig geworden?

We bellen je graag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.