Open huistips: zo hou jij een perfect Open Huis!

Aanstaande zaterdag is het weer zover: landelijk houden veel verkopers een Open Huis. Waarom ze dat doen en hoe jij zelf een perfect Open Huis organiseert, lees je in mijn nieuwste blog.

Waarom een Open Huis?

Met een Open Huis maak jij het gemakkelijk voor kopers om je huis te komen bekijken. Geïnteresseerden hoeven zich niet aan te melden, geen afspraak te maken en geen specifiek tijdstip vast te leggen: ze kunnen na hun werk of voor het boodschappen doen zo binnen komen lopen.

Wat kopers nog meer fijn vinden aan een Open Huis? Dat ze de eigenaren kunnen spreken! Nadeel is dat de meeste kijkers uit beleefdheid niet zeggen wat ze echt van jouw huis vinden. Ze willen je immers niet voor het hoofd stoten.

Dag en tijd?

Het liefst heb je de potentiele kopers van je huis over de vloer op een tijdstip waarop het huis goed voor de dag komt. Daarnaast moet je er natuurlijk rekening mee houden dat mensen het gemakkelijkst in de avond of in het weekend langs kunnen komen. Probeer een dagdeel te kiezen waarop jouw huis er qua lichtinval goed bij ligt én waarop de meeste mensen vrij zijn en dus gemakkelijk langs kunnen komen.

Kom je er niet uit? De meeste Open Huizen worden gehouden op een zaterdag tussen 11.00 en 15.00 uur. Kies je voor de avond, dan is een openstelling tussen 19.00 en 21.00 uur het meest geschikt.

En hoe vaak? Je mag zo veel en zo vaak Open Huizen organiseren als je zelf wilt, maar hou er rekening mee dat je een verkeerd signaal afgeeft door vaak een Open Huis te houden. Mensen kunnen gaan denken dat je niet van je huis af komt. De meeste verkopers kiezen voor één, maximaal twee keer een Open Huis.

Hoe meld ik mijn Open Huis?

Als je een verkoopmakelaar hebt ingeschakeld, regelt hij of zij de aankondiging van het Open Huis. Verkoop jij je huis zelf? Dan moet je er ook zelf voor zorgen dat je Open Huis bekendheid krijgt. Gelukkig kun je dicht bij huis beginnen: hang een poster voor je raam. Vermeld de datum en het tijdstip (en natuurlijk de woorden ‘OPEN HUIS’). Ga even aan de overkant van de straat staan om te zien of de tekst goed leesbaar is.

Langslopend publiek heb je nu geïnformeerd, maar je mag gerust iets groter denken. 

Ben je actief op social media? Meld je Open Huis dan in een openbaar bericht en vraag vrienden, familie en buurtgenoten om je bericht te delen.

Staat je huis op Funda? Zorg er dan voor dat het Open Huis daar vermeld wordt. En of je nu wel of niet online te vinden bent: de goede oude flyers werken natuurlijk ook nog steeds. Voor een paar euro krijg je bij een drukker een behoorlijk aantal aankondigingen, die je in de buurt kunt verspreiden. Maak ook gebruik van het mededelingenbord bij supermarkten en sommige horecagelegenheden in je buurt.

Is mijn huis er klaar voor?

Je begrijpt dat je huis er op zijn best uit moet zien tijdens een Open Huis. Niet steriel, maar wél netjes opgeruimd. Met een ‘hotelgevoel’ in de slaapkamers en een vers bloemetje op tafel.

Speciaal voor het Open Huis is het wel zo leuk om je bezoekers een drankje aan te bieden. Een kopje koffie of thee doet het altijd goed en ook een koekje wordt zelden afgeslagen. Onthoud wel dat mensen komen voor je huis en niet voor je bakkunsten. Een versgebakken Piemontese notentaart met zeezout is misschien wat overdreven.

Wat is een goede rondleiding?

Tijdens een Open Huis zijn je bezoekers in principe vrij om door je huis te lopen. Als je de toestroom aankunt, kun je zelf een rondleiding verzorgen. Met een goede rondleiding geef je mensen het gevoel dat ze welkom zijn in je huis én dat het fijn is om er te wonen.

Natuurlijk vindt iedereen iets anders fijn: probeer er dus achter te komen waar je bezoekers naar op zoek zijn. Komen ze uit de buurt, of wonen ze verder weg? Hebben ze kinderen, huisdieren, een drukke baan, of een hobby waarvoor ze veel ruimte nodig hebben?

Vraag tussentijds wat je bezoekers tot dat moment van het huis vinden. Wat valt hen tegen, of waardoor zijn ze juist positief verrast? Haak in op de meningen die je te horen krijgt en onthoud de minpunten voor volgende rondleidingen. Misschien kun je er dan vooraf al op ingaan.

Kan ik dat zelf?

Het geven van rondleidingen is echt een vak apart. Je moet het leuk vinden om mensen te ontvangen en hen een welkom gevoel te geven. Toon interesse en pas je verhaal op je bezoekers aan. Hebben ze al oudere kinderen? Dan hoeven ze niet uitgebreid te horen hoe leuk de basisschool twee straten verderop is. Moeten ze flink reizen voor hun werk? Dan willen ze weten hoe lang het duurt om van je huis bij een treinstation of de oprit van de snelweg te komen.

Het is ook belangrijk dat je signalen kunt oppikken. Zijn je bezoekers enthousiast over de tuin, of de woonkamer? Sluit de rondleiding dan daar af, zodat dat goede gevoel blijft hangen. Zijn mensen duidelijk niet geïnteresseerd? Bied dan aan om ‘het hierbij te laten’. Geef mensen ook de ruimte om te overleggen zonder dat jij erbij staat. Dat praat immers makkelijker.

Met deze tips in je achterhoofd kun jij een goede rondleiding geven. Durf je het toch niet aan? Dan kun je het verzorgen van rondleidingen natuurlijk ook uitbesteden. 

Navolging

Een vaak vergeten onderdeel van een Open Huis is het contact na afloop. Tijdens het Open Huis geef je geïnteresseerde bezoekers eventueel informatie over je huis mee en noteer je hun contactgegevens. Het is slim om na twee dagen iets van je te laten horen. Vraag hoe de bezoekers het huis hebben ervaren, of ze nog eens willen komen kijken, nog meer over het huis willen weten, en of ze overwegen een bod uit te brengen. Wees niet te opdringerig, maar zorg ervoor dat jouw huis niet vergeten wordt. Actieve verkopers hebben altijd een streepje voor.

Hou jij aanstaande zaterdag een Open Huis en heb je nog vragen? Of zoek je een professional die een perfect Open Huis kan organiseren in jouw woning? Neem contact op met Maurice!